miercuri, 16 decembrie 2009

Banca Vaticanului este suspectată de complicitate
la spălare de bani

08.12.2009 10:56 - sedmita.ru - trad. Teodor Arktos 


               ROMA. Banca Vaticanului este suspectată de complicitate la spălare de bani prin intermediul unor conturi deschise în una din cele mai mari bănci din Italia, - scrie în numărul de astăzi cotidianul britanic „The Times” cu trimitere la cotidianul italian"Panorama".

        Potrivit datelor prezentate în acest ziar, colaboratorii Serviciului Secret al Ministerului de Finanţe din Italia (UIF) au identificat nişte operaţii bancare care au pricinuit o fraudă statului Italian în sumă de circa 180 milioane de €.

          Aceste operaţii bancare cum se presupune, au fost desfăşurate prin neglijarea instrucţiunilor de prevenire a fraudelor bancare. Este vorba despre nişte calcule care au fost efectuate prin departamentul băncii italiene UniCredit din Roma, nu departe de basilica „Sfântului Apostol  Petru”. Acum reprezentanţii „Guardia di Finanza” – a Poliţiei Fiscale din Italia, s-au interesat şi de activitatea Băncii de la Vatican, cunoscute sub denumirea de „Institut al Serviciilor Religioase” (IOR).

          Cum notează „The Times”, cercetarea efectuată astăzi asupra cazului activităţii „IOR” – este cea mai serioasă cercetare începând din 1982, an în care a suferit faliment „Banco Ambrosiano” a cărui acţionar principal era Banca de la Vatican (acelaşi „IOR” sau „Institut al Servicilor Religioase”). Potrivit cercetărilor în cauză, se crede că, una din cauzele falimentării băncii „Banco Ambrosiano” a fost aceea că Vaticanul a fost doar parţial responsabil de returnarea datoriei de circa 1,3 miliarde de dolari.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu