miercuri, 3 martie 2010


Panaghiotis Televandos:
Părinţii care au apărat Ortodoxia în Cipru au fost premiaţi

          În fotografie Mitropolitul Varnava de Trimitunda

         „După ce a fost condamnat, Socrate a introdus în apologia sa ca pedeapsă să fie întreţinut gratuit de către rectoratul cetăţii. Cu alte cuvinte, i-a provocat deschis pe judecători şi le-a spus fără ocolişuri: M-aţi condamnat pentru ceva care ar fi trebuit realmente să mă răsplătiţi.
 Aşadar, după ce Biserica Ciprului a hotărât să îi trimită în rejudecată pe eroicii preoţi şi pe mărturisitorii monahi care au salvat la propriu onoarea ei ameninţată de acrobaţiile ecumeniste ale ierarhilor ei, sugeram cu mult respect următoarele: „Clericii să fie cinstiţi cu distincţia de protopresbiter şi să fie lăudaţi printr-o enciclică sinodală care să se citească în toate bisericile din Cipru; iar monahilor stavrovuniţi (din Mănăstirea Stavrovounion) să li se acorde medalia Apostolului Varnava, cea mai înaltă distincţie a Bisericii Ciprului. În paralel cu medalierea acestor buni părinţi, Sinodul să îi medalieze pe TOŢI, fără excepţie, mirenii ciprioţi şi eladiţi care au manifestat paşnic, rugându-se împotriva papismului (şi nu împotriva dialogurilor, cum în mod calomniator susţin prigonitorii lor)”.
          Printre altele, aşa scriam când se derulau tristele evenimentele din Pafos. De unde să fi ştiut de întorsăturile timpului, dar înainte de toate de întorsăturile lui Dumnezeu!?
          Ce aflu deci? Părintele Hristodoulos Moughias, parohul comunităţii din Alethrikos, a fost hirotesit nu doar protopresviter, cum propusesem, ci arhimandrit (fiind văduv de 15 ani), în timpul Stării a Doua a Acatistului Buneivestiri, de către Preasfinţitul Mitropolit Varnava de Trimitunda.
          Amintesc că părintele Hristodoulos a refuzat să ceară iertare de la arhiepiscop - care l-a chemat în acest sens la Arhiepiscopie, pentru că a participat la manifestaţia paşnică a credincioşilor în afara Centrului congresist din Pafos, unde avea loc întâlnirea Comisiei Mixte dintre ortodocşi şi catolici. Şi nu doar că a refuzat să ceară iertare, dar i s-a aplicat şi pedeapsa lipsirii de salariu pe timp de o lună, cu toate că este tată a mai mulţi copii.
          Atunci am făcut o critică severă, dar dreaptă. Acum este momentul să decernăm lauda cea dreaptă. Slavă Ţie, Dumnezeule, că putem să spunem din adâncuri un „bravo”, cu toată inima noastră, Bisericii Ciprului şi în mod deosebit Înaltpreasfinţitului Varnava, care a purces la o acţiune cu totul şi cu totul lăudabilă. Însă, sfinţi sinodali, ereziarhul Romei se pregăteşte să viziteze cu felinare şi făclii cât de curând insula noastră; sperăm să nu se înregistreze necuviinţe şi încălcări ale canoanelor cu rugăciuni în comun şi alte întâmplări neplăcute.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu