sâmbătă, 13 februarie 2010

Fostul Arhiepiscop Nikiforos de Askalon a semnat „Mărturisirea de Credinţă împotriva ecumenismului”


Fostul Arhiepiscop Nikiforos de Askalon
a semnat
„Mărturisirea de Credinţă împotriva ecumenismului”

Înaltpreasfinţitul Nikiforos, Arhiepiscop de Askalon (în lume Nikolaos Baltatzis), s-a născut în Xanthi, în 1944. A venit la Ierusalim în anul 1961, a intrat în Şcoala Patriarhală, iar în anul următor a fost tuns monah. În anul 1964 a fost hirotonit preot, după care a preluat egumenia Sfintei Mănăstiri a Arhanghelilor şi supravegherea Sfintei Mănăstiri a Sfântului Gheorghe (numită a Spitalului).
În 1966, a fost numit membru al Comisiei Funciare. În anul următor, fiind numit egumen la Haifa, a fost înaintat în treapta de arhimandrit, iar mai târziu, în 1969, în cea de egumen la Lidda. În 1970 a mers în America pentru studii de Filosofie şi Istoria religiilor, de unde întorcându-se în 1981, ca absolvent al catedrei respective din Florida International University (SUA), a preluat egumenia Sf. Mănăstiri a Sf. Nicolae din Ierusalim şi ascultarea de secretar la Biroul Englez al Arhisecretariatului.
          În anul 1983 a fost numit draguman, iar după doi ani Gheron Schevofilax al Preasfintei Biserici a Învierii şi membru al Sfântului Sinod. Din anul 1986 a fost şi membru al Comitetului Şcolar. A fost ales în 1988, pe 12 februarie, episcop al Preasfintei Episcopii de Constantina, iar hirotonia - ce a fost săvârşită de către Preafericitul Patriarh Diodor, a avut loc pe 29 februarie în Sfântul Kuvuklion al Preasfântului Mormânt. În luna aprilie a aceluiaşi an, i s-a rânduit ascultarea de epitrop patriarhal la Irbet. În urma unei decizii a Sfântului Sinod (Sin. IX, 28.04.2006), episcopul Nikiforos a fost promovat în rangul de Episcop de Askalon.
          Episcop de o înaltă ţinută moral-duhovnicească, în ultima vreme s-a retras „la linişte” în Grecia, dându-ne mărturia cea bună a Ortodoxiei şi ortopraxiei sale prin semnarea „Mărturisirii de Credinţă împotriva ecumenismului”.
(I.F.)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu