miercuri, 26 mai 2010

Sinodul ordinar al Bisericii Ciprului se întruneşte înainte de venirea papei


Sinodul ordinar al Bisericii Ciprului
se întruneşte înainte de venirea papei

Răspunzând la unele întrebări ale ziariştilor, Arhiepiscopul Hrisostomos al Ciprului a spus că Sinodul ordinar al Bisericii Ciprului se va întruni înainte de sosirea papei, în marţea şi miercurea următoare şi „se va pune deci tema (a se înţelege a reacţiilor/împotrivirilor) numaidecât”. 
A menţionat printre altele că deja de la întrunirea anterioară a Sinodului s-a hotărât care episcopi îl vor primi pe papa în Pafos şi care la Arhiepiscopie.


Săgeţi ale Arhiepiscopului Ciprului împotriva mitropoliţilor care se opun vizitei papei


Săgeţi ale Arhiepiscopului Ciprului
 împotriva mitropoliţilor care se opun vizitei papei

Arhiepiscopul Hrisostomos a adresat un mesaj dur către toţi episcopii sinodali, după ce i s-a cerut să comenteze informaţiile date publicităţii, conform cărora mitropoliţii de Lemesou, Kirineea şi Trimitunda şi horepiscopii de Carpasia şi Amatunda se opun vizitei papei şi nu vor participa la primirea papei Benedict. Întâistătătorul Bisericii Cipriote a declarat că asupra temei s-a discutat dinainte şi s-a luat o hotărâre unanimă în Sfântul Sinod. “În Biserică există democraţie, există libertate a cuvântului şi fiecare poate să-şi spună opinia, dar nu poate fiecare  să-şi facă de cap. Sinodul hotărăşte şi hotărârea Sinodului este obligatorie pentru toţi. Dacă vor ca Biserica  să rămână la înălţime şi să gândească una şi să îndrume corect poporul nostru, sunt datori să se supună hotărârilor Sinodului”, a menţionat Arhiepiscopul.

marți, 25 mai 2010

Pontiful este eretic cu girul Sinodului Ciprului Indirect, dar clar, îl pun la zid pe papa şi pentru prozelitism


Pontiful este eretic cu girul Sinodului Ciprului
 Indirect, dar clar, îl pun la zid pe papa şi pentru prozelitism

de Vasou Vasiliou
       
        În afară de mitropolitul de Lemesou, vizita papei Benedict se aşteaptă a fi boicotată şi de mitropolitul Pavel de Kirineea, mitropolitul Varnava de Trimitunda, episcopul Hristofor de Karpasia şi episcopul Nicolae de Amatunda.
        Prin urmare, membrii ai Sfântului Sinod consideră ca fiind foarte negativ din partea papei prozelitismul pe care îl promovează biserica catolică în rândul creştinilor ortodocşi, deşi este considerat eretic, de vreme ce în primul caz există căderi cu încurajarea catolicismului în dauna Ortodoxiei.
        Atât mitropolitul Gheorghe de Pafos, cât şi episcopul Porfirios de Neapole consideră că prozelitismul constituie unul din cele mai negative elemente în acţiune ale bisericii catolice în dauna Ortodoxiei.
        Paralel, Gheorghe de Pafos, a arătat că Sfântul Sinod a făcut referinţă în Enciclica din 16 mai, atât asupra faptului că papa este eretic, cât şi asupra prozelitismului la care se dedă biserica catolică şi s-a întrebat ce a spus în plus mitropolitul Athanasie de Lemesou în interviul său acordat duminica trecută.
        Când a fost întrebat unde s-a făcut referinţă în Enciclică asupra faptului că papa este eretic (cum a susţinut mitropolitul de Lemesou), Mitropolitul de Pafos a trimis la paragraful în care se menţionează:
        “Participarea noastră la primirea papei, prezenţa noastră la festivităţile în onoarea sa, precum şi întâlnirile noastre cu el, nu înseamnă  revizuirea marilor diferenţe dogmatice şi de altă natură care ne despart...”.
        La observaţia că la o primă vedere nu este clar că referinţa de mai sus trimite la faptul că e eretic, Gheorghe de Pafos a subliniat că oricine se diferenţiază dogmatic de credinţa ortodoxă este considerat de Biserica noastră eretic şi acest lucru este clar pentru cei care cunosc dogmatică. Gheorghe de Pafos, a observat, că menţiunea de mai sus s-a făcut nu într-un comunicat oarecare, ci într-o enciclică sau circulară, pe care o semnează toţi membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ciprului.
        Pe de altă parte, episcopul Porfirios de Neapole a menţionat că nu trebuie să ne temem nici de dialogul cu alte  religii sau cu alte confesiuni, nici de contactele, care au loc din când în când cu diferite prilejuri. Nu va fi trădată Ortodoxia dacă ne întâlnim, dacă discutăm, dacă chiar mâncăm împreună şi cu cei de alte religii - a spus, ca să adauge:
        Ne aflăm sub ocupaţie şi avem nevoie de ajutorul şi al creştinilor şi al altora, ca să ne eliberăm ţara, şi ajutorul acesta, dacă vine, nu va veni în absenţa noastră.
        În ceea ce priveşte subiectul prozelitismului, mitropolitul de Pafos a menţionat că la acesta se face trimitere în Enciclica Sfântului Sinod după cum urmează:
        “... Nici recunoaşterea deviaţiei eclesiologice a uniaţiei, care este pentru noi o metodă de prozelitism”.
        Gheorghe de Pafos a menţionat că episcopii catolici care poartă aceleaşi haine cu episcopii ortodocşi îi rătăcesc, îi înşală pe credincioşii ortodocşi, zicând că se roagă în acelaşi fel în care ne rugăm şi noi, dar la sfârşit îl pomenesc pe papa.
        Asupra aceleiaşi teme episcopul de Neapole a menţionat că într-adevăr chestiunea respectivă constituie un spin în relaţiile dintre cele două biserici.
                                 

Prozelitism
       
        În timpul vizitei sale în Cipru, papa va trece şi la acţiuni care întăresc prozelitismul în dauna Bisericii Ortodoxe, după cum susţin membri ai Sfântului Sinod, care nu au vrut să le fie publicate numele. Mai precis, după cum au menţionat, în Cipru vor sosi şi episcopi din Orientul Mijlociu şi între ei vor fi şi uniţi (greco-catolici), care îi atrag pe creştini la catolicism. Papa este aşteptat să emită invitaţii episcopilor uniţi (greco-catolici) pentru congresul care va avea loc în luna octombrie la Vatican, lucru care este considerat ca o acţiune nedreaptă, de vreme ce aceasta se va face într-o ţară ortodoxă.






Hristostomos al Ciprului: “Toţi ierarhii, care nu vor participa la primirea papei, smintesc poporul”!


Hristostomos al Ciprului:
 “Toţi ierarhii, care nu vor participa la primirea papei, smintesc poporul”!

Arhiepiscopul Ciprului trece la declaraţii care ar putea fi caracterizate ca nepotrivite după dezacordul evident al multor ierarhi din Cipru faţă de venirea papei în insulă. Astăzi a declarat (Sigmalive) că poporul se sminteşte nu de hotărârea sa de a-l primi oficial pe papa în Cipru, ci de poziţia ierarhilor care refuză să participe la primire! Grăitor este (în acelaşi articol) şi modul funcţionării sinodale, pentru că - după cum s-a menţionat - neînţelegerile ierarhilor referitoare la primirea  oficială a papei, în prezenţa ierarhilor Bisericii Ciprului, fuseseră exprimate deja în sinod.

Prezentăm articolul respectiv (Sigmalive, 25.05.2010):

Schismă pentru un “eretic”

Arhiepiscopul Hristostomos al II-lea a dat astăzi un răspuns membrilor Sfântului Sinod, care au declarat că nu preferă să fie prezenţi la festivitatea de primire a papei Benedict, la începutul lui iunie, cu justificarea că papa este un eretic. “Aceştia sunt cei care smintesc poporul” – a declarat Preafericitul, susţinând că din momentul în care există o hotărâre sinodală sunt datori să tacă. A clarificat şi faptul că hotărârea despre cine va participa la festivităţi fusese luată la ultimul sinod şi de atunci îşi exprimaseră deja dezacordul. “Dacă nu le place”, a declarat semnificativ
Întâistătătorul Bisericii, “să rămână la casele lor şi în mitropoliile lor şi, dacă vor să se izoleze, să se izoleze”.
Referindu-se la mitropolitul de Lemesou, care a fost primul ce şi-a exprimat public delimitarea, arhiepiscopul a declarat că Atanasie de Lemesou n-ar avea dreptul să vorbească public.
Pe de altă parte, referindu-se la probabile reacţii împotriva papei din partea unor segmente organizate, care vor veni din afară, “Poliţia, a spus, îşi va face treaba şi, dacă vor, n-au decât să se măsoare cu ea”.
De altfel, Arhiepiscopul Antonio Franco, nunţiul apostolic al Vaticanului cu reşedinţa la Ierusalim, a răspuns că “fiecare are părerea lui şi nu se poate ca toţi să fie mulţumiţi”, comentând, după întâlnirea pe care a avut-o cu preşedintele statului. “Papa, a spus, nu vine ca să pună în pericol viaţa nimănui, accentuând că Biserica şi Statul nu se opun vizitei”.

IERARHI BOICOTEAZĂ VIZITA PAPEI ÎN CIPRU


IERARHI BOICOTEAZĂ VIZITA PAPEI ÎN CIPRU

Sursa: Φιλελεύθερος, 25/5/2010


Levkosia:
 Paşii mitropolitului de Lemesou, care va lipsi de la festivitatea de primire a papei Benedict al XVI-lea la începutul lui iunie, vor fi urmaţi conform unor informaţii şi de alţi - cel puţin - patru arhierei. Este vorba despre mitropoliţii Pavel de Kirineea şi Varnava de Trimitunda, precum şi de horepiscopii Hristofor de Carpasia şi Nicolae de Amatunda, fără a fi exclus să-i urmeze şi alţii.
Mitropolitul Gheorghe de Pafos a declarat către «Φ», că în comunicatul Sfântului Sinod se face referinţă la faptul că papa este eretic, deoarece se subliniază că există diferenţe dogmatice. “Oricine se diferenţiază dogmatic de credinţa ortodoxă este considerat de către Biserica noastră eretic şi asta este clar pentru toţi cei care cunosc dogmatică”, a spus. Pe aceeaşi lungime de undă s-a situate prin declaraţiile sale şi horepiscopul Porfirios de Neapoli.
Ambii însă, încearcă să arate că Ortodoxia nu este vătămată de discuţii şi contacte cu ereticii sau cu cei de alte religii. Cu toate acestea, subliniază că privesc foarte negativ prozelitismul pe care îl promovează biserica catolică prin aşa numita uniaţie. Prin această metodă, episcopi cu aceeaşi înfăţişare ca şi episcopii ortodocşi  se prezintă ortodocşi, dar îl pomenesc pe papa, împotriva credinţei ortodoxe.

Una e papa, altceva preşedintele

Membrii ai Sfântului Sinod susţin că, deoarece vizita papei este vizita unui şef de stat, nu sunt obligaţi să-l primească la sosirea sa în Pafos, cum vor face alţi sinodali. Aceiaşi adaugă faptul că invitaţia adresată papei nu vine din partea Bisericii Ciprului, ci din partea preşedintelui statului şi lucrul acesta le uşurează poziţia.
Arhiepiscopul Hrisostomos al II-lea şi-a exprimat părerea că unii membrii ai sinodului pot să participe la primirea papei în Pafos şi alţii să fie prezenţi la vizita papei la Arhiepiscopie, unde va vizita camera arhiepiscopului Macarie şi va şedea la masă. Horepiscopul Porfirios de Neapole a menţionat că nici el nu consideră că acela care va fi de faţă la primire trădează credinţa, iar cel care nu va fi, o susţine. Vizita papei nu constituie un eveniment religios, ci în principal politic, a adăugat horepiscopul. El însuşi a menţionat că se va afla la Arhiepiscopie, când va ajunge papa, şi a adăugat că n-ar fi înţelept să plece de la Arhiepiscopie.

(trad. I.F., http://thriskeftika.blogspot.com/2010/05/blog-post_25.html)

miercuri, 19 mai 2010

Predica Mitropolitului Augustin de Florina la pomenirea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena


Predica Mitropolitului Augustin de Florina la pomenirea
Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena
 Contribuţia oferită umanităţii de Constantin cel Mare
 - 21 mai -

        Iubiţii mei, o zi luminoasă şi plină de bucurie a răsărit astăzi, sărbătoarea Sfinţilor Constantin şi a mamei lui, Elena. Constantin şi Elena sunt două nume cunoscute şi populare nu doar naţiunii eline, ci întregii lumi ortodoxe.


† Episcopul Augustin

(Omilie a Mitropolitului de Florina, părintele Augustin, în Sfânta Biserică a Sfinţilor Constantin şi Elena în Aminteos, 21-5-1976, într-o zi de vineri)




Predică a Mitropolitului Augustin de Florina la pomenirea Sfântului Talaleu


Predică a Mitropolitului Augustin de Florina
la pomenirea Sfântului Talaleu
20 mai
        
CELE MAI BUNE MEDICAMENTE

Iubiţii mei, Hristos este Doctorul, Doctorul sufletelor şi al trupurilor. Cine a crezut în Hristos şi n-a văzut minuni? Da, Hristos este Doctorul, unicul Doctor de trupuri şi de suflete. Asta o propovăduieşte Evanghelia....

sâmbătă, 15 mai 2010


Arhiepiscopul Hrisostomos al Ciprului:
 Cei care se opun vizitei papei „nu sunt adevăraţi ortodocşi.
Nici nu-i bag în seamă”.

          Într-un moment critic pentru problema cipriotă se pregăteşte în ritmuri febrile vizita istorică a papei în marea insulă de pe 4 până pe 7 iunie. Chiar dacă prin alegerea lui Eroglu tratativele pentru soluţionarea problemei cipriote par „a fi îngheţate”, Biserica Ciprului îşi pune mici speranţe în posibila intervenţie a pontifului, nu atât către partea turcă, cât pe lângă liderii europeni.
          Arhiepiscopul Hrisostomos al Ciprului, vorbind către „K.E.”, a precizat: „Sper să vrea să ajute. Cred că poate să-i influenţeze pe liderii europeni, care în majoritatea lor sunt catolici”. Consideră că, dacă reprezentanţii diplomatici ai Vaticanului se vor coordona în toate statele, pot să reuşească ceva important. „Desigur, nu ştiu dacă papa va face ceva” - adaugă liderul Bisericii Cipriote, „însă eu îi voi expune tema. Dacă nu se fac concesii în problema teritorială şi în cea de proprietate, nu văd să înainteze cazul nostru. Ce se va întâmpla cu casele celor 200.000 de eleni? Le vom dărui lor? Trebuie să-şi retragă trupele şi coloniştii. Să ne înapoieze pământurile şi să se decidă asupra titlului de proprietate. Dacă turcii vor, să rămână în partea nordică. Dar nu în casele noastre. Acestea sunt chestiuni clare pentru Biserica Cipriotă”.
          Arhiepiscopul adaugă: „În planul Anan, am văzut că au fost două – trei sate de creştini maroniţi. Acolo au tras o linie şi le-au lăsat pe toate trei în planul nostru creştin şi nu în aşa-numitul canton al turcilor. În acelaşi moment, satele noastre au rămas pe dinafară. Asta demonstrează că papa şi-a mişcat degeţelul”.
          Hrisostomos aminteşte că, atunci când a vizitat Vaticanul şi s-a întâlnit cu papa, l-a rugat să emită un mesaj către europeni, ca „să nu privească Turcia având în vedere doar interesul economic, ci având ca temei principiul moralei şi al dreptului. Mi-a zâmbit şi mi-a spus că din nefericire europenii au nevoie de re-evanghelizare. Vrând să spună că credinţa lor creştină s-a decolorat”.
          Dincolo de posibilul ajutor în ceea ce priveşte problema cipriotă, se aşteaptă ca în cele trei zile ale sejurului papei în Cipru vizitatorii să fie de ordinul miilor. Deja agenţiile turistice din insulă au început să organizeze excursii pentru mii de creştini, care manifestă o deosebită preferinţă pentru Pafos, locul pe unde a trecut Apostolul Pavel, pe urmele căruia păşeşte şi Benedict prin această călătorie. Cel puţin 20.000 vor fi credincioşii care vor urmări messa pe care o va săvârşi papa pe Stadionul Libertăţii din Levkosia.
          Dureri de cap le dau liderilor poliţiei din insulă, care iau măsuri draconice de securitate, ortodocşii zeloţi, care nu doresc nici un contact cu romano-catolicii şi cu papa. Arhiepiscopul Hrisostomos însă este categoric: „Aceştia sunt nişte extremişti. Au râvnă, dar nu şi cunoştinţă. Nu sunt ortodocşi adevăraţi. Nici nu-i bag în seamă”.
          Vizita papei în Cipru vine într-o perioadă dificilă pentru biserica romano-catolică, pentru că se înmulţesc vocile chiar împotriva lui Benedict pentru cazurile de pederastie ale clericilor catolici. „Vizita papei în Cipru”, zice Arhiepiscopul Hrisostomos, „a fost hotărâtă anul trecut, înainte de a ieşi la suprafaţă aceste scandaluri. În orice caz, cred că e un prilej pentru Biserica romano-catolică să introducă şi ea instituţia clericilor căsătoriţi”.
          Arhiepiscopul Ciprului nu este sigur că va exista un comunicat comun la sfârşitul vizitei, dar speră că pontiful va dărui Bisericii Ciprului un fragment din moaştele Apostolului Varnava.

(trad. I.F., după «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», 9/05/ 2010-Της Μαρίας Παπουτσάκη via http://aktines.blogspot.com/2010/05/blog-post_7845.html)
         

miercuri, 12 mai 2010

Predică a Mitropolitului Augustin de Florina la pomenirea Sfântului Gherman, Patriarhul Constantinopolului


Predică a Mitropolitului Augustin de Florina
la pomenirea Sfântului Gherman, Patriarhul Constantinopolului
-       12 mai -
Sfântul Gherman şi Prespa

         Iubiţii mei, Biserica cinsteşte acele suflete viteze, care şi-au arătat iubirea lor faţă de Hristos. Cinsteşte, de pildă, pe acele femei viteze, pe purtătoarele de miruri, care în noaptea Sâmbetei celei Mari, spre Duminică s-au dus pe înfricoşătoarea Golgotă, unde era mormântul lui Hristos, ca să se închine; şi ele au auzit primele mesajul că Hristos a înviat.

Predica Parintelui Augustin la Duminica Sfinţilor Părinţi de la Sinodul I Ecumenic


Predica Mitropolitului Augustin de Florina
 la Duminica Sfinţilor Părinţi de la Sinodul I Ecumenic
(Ioan 17, 1-13)

UNITATE – DEZBINARE
Părinte Sfinte, păzeşte-i întru numele Tău pe cei pe care Mi i-ai dat, ca să fie una precum şi noi una suntem
(Ioan 17, 11)

        Iubiţii mei, pământul nu este unica noastră locuinţă, ci a fost hotărât de Dumnezeu ca locuinţă temporară a noastră. Patria veşnică şi unica noastră locuinţă sunt cerurile.



† Episcopul Augustin

(Omilia Mitropolitului de Florina, părintele Augustin Kandiotis,
în Sfânta Biserică a Sfântului Constantin Kolonos – Atena, 29-5-1960)


PATRIARHUL IRINEU AL SERBIEI ŢINE 85 000 000 DE EURO ÎNTR-UN CONT BANCAR PENTRU A-I FOLOSI DOAR EL!



PATRIARHUL IRINEU AL SERBIEI ŢINE 85 000 000 DE EURO ÎNTR-UN CONT BANCAR PENTRU A-I FOLOSI DOAR EL!
   
85 000 000  DE EURO ÎNTR-O  BANCA DIN SERBIA!!!
UNICUL BENEFICIAR -  PATRIARHUL IRINEU AL SERBIEI!!!

Există în  contul  Mitropoliei de Niş, a fostului Mitropolit Irineu, actualmente Patriarh al Serbiei, o sumă  imensă, care îl are ca unic beneficiar doar pe acesta. Informaţia  am luat-o de pe situl sârbesc: http://www.novinar.de/2010/05/06/osamdeset-i-pet-miliona-razloga-za-smenu-episkopa-artemija.html#more-15095.
     
Care este suma ?Am arătat-o in titlu: 85 000 000 euro!!! Da, aţi auzit bine, optzeci si cinci de milioane de euro!!!
În timp ce poporul sârb suferă, noul Patriarh Irineu, (care timite Interpolul, ca să aresteze, chipurile, ca hoţi, oameni nevinovaţi, cu „suspiciunea”, că au deturnat 300 000 euro), el însuşi deţine într-un cont bancar din Niş, nu 300 000 de euro, ci 85 000 000 de euro!!! De ce  nu-i oferă  poporului Serbiei, pe care bombardările  N.A.T.O. l-a lăsat sărac?

Poate să ne explice?
a) Ce bani sunt   aceştia? Negri, portocalii, roşii? Şi  ce sursă au? Am citit pe site că aparţin fostului Mitropolit de Niş şi că el este unicul  beneficiar!
b) De ce  ţine vacantă fosta sa Mitropolie? Ca să nu aibă probleme cu banii? Era cea mai mare urgenţă şi necesitate să-l izgonească pe Artemie, cel mai bun Episcop al Serbiei? Aceste dispoziţii le-a primit de la marii lui şefi care au bombardat Serbia?
c) Daca banii sunt ai săi, pentru că doar el poate să-i utilizeze, de ce îi ţine în bancă şi nu îi împarte poporului sărac care suferă?

ATANASIE JEVTICI
ÎŞI BATE JOC DE POPORUL SĂRAC DIN KOSOVO!

Episcopul pensionar şi fostul „vicar” al lui Artemie, Teodosie, îşi bat joc de popor atunci când spun că vor vinde maşina Episcopiei, cu care se deplasa Artemie, deoarece este scumpă, ca să ajute poporul sărac din Kosovo! http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/176836/Saradnik-vladike-Artemija-povezivao-sebi-staz-novcem-za-gladne-sa-Kosova

Încearcă să facă binele, să creeze impresie poporului, ca să-l atragă de parte lor!!!

Domnilor, în loc să ajutaţi poporul sărac cu „monede de 5 şi 10 bani”, spuneţi Patriarhului vostru, să scoată câteva milioane de euro din bancă, să le dea săracilor. Ceea ce faceţi este făţărnicie. Şi Hristos a spus: „Vai vouă, cărturarilor şi fariseilor făţarnici!”.

POATE SĂ NE SPUNĂ?

Poate să ne spună  Patriarhul Serbiei:
Cine i-a depus această sumă  uriaşă înainte de a deveni Patriarh?
Cine i-a dat dreptul să folosească banii Mitropoliei, doar el exclusiv şi nimeni altul?
Şi totuşi, astfel de sume nu se adună din donaţiile poporului. Şi întrebăm din  nou: Cine depune în contul Mitropoliei de Niş  cu încasator şi beneficiar general, doar Mitropolitul de Niş şi actualul Patriarh? De ce îi ţine în bancă asemenea unui iubitor de argint şi nu îi împarte poporului?
Patriarhul Irineu este singurul împuternicit să facă ce vrea cu cei 85 000 000 de euro şi să-i cheltuiască după cum vrea. Oare banii nu sunt ai Mitropoliei de Niş, ci ai lui?
De aceea nu s-a  ales un nou Mitropolit de Niş? Nu cumva  se caută o modalitate  de a muta banii într-o altă bancă necunoscută, pentru a-i cheltui cum  ştie el?
Patriarhul a prezentat, cum spune blogul, „cheltuieli false, ca să justifice suma, dar banii rămân  toţi în bancă”.
Foarte încurcate vedem lucrurile şi ne creează gânduri rele şi suspiciuni cum că aceşti bani nu sunt bani curaţi.                                                                                                    

Preluăm ştirea  precum o scrie situl sârbesc.
Concluziile vă aparţin. .

  
 „Singura obligaţie pe care o are Patriarhul Irineu în Episcopia de Niş este să ridice sau să transfere,  cei optzeci şi cinci de milioane de euro (85.000.000 €) din contul bancar al Episcopiei, unde este  şi unica persoană împuternicită. Îi va transfera într-o bancă străină? Îi va folosi pentru utilizarea preconizată, la care se referă prin falsele cheltuieli? 
Banii sunt în contul lui şi aşteaptă…  să fie folosiţi, pentru ce scop şi de ce? Nu ştim.
E posibil ca deturnarea de fonduri să fie în curs, pentru că Irineu Gavrilovici, conform informaţiilor preoţilor săi,  merge foarte des la Niş şi  rămâne acolo destul de multe zile, fără nici o explicaţie.
Când îl comparăm pe actualul Patriarh Irineu Gavrilovici cu predecesorul său fericitul întru adormire Patriarh Pavle, se naşte întrebarea:
        L-a ales realmente Sfântul Duh ca Patriarh al Bisericii Serbiei, sau vreo tehnică proprie, sau prin intermediul aparatului de stat, sau de orice  altă natură?
Răspunsul la această întrebare nu-l ştim. Ştim că în cazul în care justiţia este adevărată, precum sperăm să fie, Patriarhul Irineu va fi acuzat foarte repede şi va trebui să stea în RCP SA a Parlamentului European (în instanţa de judecată bisericească), ca să fie pedepsit pentru toate relele  comise. (http://www.novinar.de/2010/05/06/osamdeset-i-pet-miliona-razloga-za-smenu-episkopa-artemija.html#more-15095)


marți, 11 mai 2010

Cipru – prigoanele pe care le-au suferit ortodocşii de la romano-catolici


Cipruprigoanele 
pe care le-au suferit ortodocşii de la romano-catolici
  
Activitatea „bisericii” papale şi a latinilor în Cipru (1192 – 1570)

        În 1192 a pus piciorul în Cipru insensibila şi întunecata tagmă papală a naiţilor. Aceştia, de Paştele aceluiaşi an, au ucis în biserica ortodoxă a Maicii Domnului din Levkosia femeile, copiii şi bătrânii care au alergat acolo ca să-şi salveze vieţile de… spada lor.
        Şi dacă naiţii au plecat curând, succesorii lor însă, luzinianii franco-latini au rămas 300 de ani prigonind cu mare cruzime Biserica Ortodoxă a Ciprului.
        În zilele lor, Cipru a fost inundat de monahi de toate ordinele catolice. Catolicii au desfiinţat cele 14 (15) jurisdicţii episcopale ortodoxe ale Ciprului şi, restrângându-le la 4, le-au pus sub jurisdicţia „episcopilor” latini (romano-catolici), izgonind reşedinţele episcopilor ortodocşi la sate.
        În 1260, papa Alexandru a interzis alegerea unui nou Arhiepiscop al Ciprului.
        Supunerea ortodocşilor faţă de papa era şi ecleziastică, şi economică. Episcopii ortodocşi trebuiau să depună jurământ de credinţă faţă de papă. Alegerea preoţilor ortodocşi trebuia să aibă acordul catolicilor.
        Un exemplu grăitor al prigoanelor pe care le-au suferit ortodocşii de la catolici este mucenicia celor 13 monahi ortodocşi din Kadara în 1231. Deoarece au refuzat să se supună papei, au fost aruncaţi în temniţă timp de trei ani. Atât de groaznică a fost viaţa lor acolo, încât unul a murit în temniţă. Trupul său a fost luat de catolici, care l-au târât inuman pe drumurile Levkosiei, şi apoi l-au ars.
        Celorlalţi 12, după ce i-au legat de picioare, au dat drumul unor cai şi mulari să-i târască pe drumurile Levkosiei şi pe pietrişul din albia rîului Pedieos, până când trupurile lor au fost sfâşiate. Apoi, au ars trupurile sfâşiate în piaţa Levkosiei, iar oasele lor le-au amestecat cu oase de animale, ca să nu le ia ortodocşii!
        O prigoană aprigă împotriva ortodocşilor au dezlănţuit şi urmaşii luzinianilor, genovezii şi veneţienii. Înflăcăratul monah studit, Ioan Vrienios, care a vizitat Ciprul în anul 1405 din partea Patriarhiei Ecumenice, întorcându-se în Constantinopol, zugrăvea în cele mai negre culori calvarul ortodocşilor elino-ciprioţi care trăiau sub jugul franco-latinilor (romano-catolici). „În mod normal” ortodocşii ar fi trebuit să fi dispărut de pe insula Apostolului Barnaba. Cu toate acestea ei şi-au păstrat şi naţionalismul şi limba şi Ortodoxia. Călătorul englez Goludovici, de religie catolică, scria: „Ciprioţii se disting prin a fi cei mai inflexibili şi încăpăţânaţi dintre toţi elinii în ceea ce priveşte credinţa şi naţionalismul lor”.

Predica Mitropolitului Augustin de Florina la Înălțarea Domnului


Predica Mitropolitului Augustin de Florina la Înălțarea Domnului
 

Acum drumul s-a deschis spre cer
,,Sus să avem inimile!” (Sf. Liturghie)

        Astăzi, iubiţii mei, este sărbătoare. Fiecare sărbătoare aşezată de Sfânta noastră Biserică are scopul ei. Aşa cum un călător păşeşte vara pe sub razele arzătoare, şi când întâlneşte un copac se opreşte şi se odihneşte sub umbra lui, aşa şi noi în viaţa aceasta.


† Episcopul Augustin

(Atena, 1960)



Predică a Mitropolitului Augustin de Florina la pomenirea Sfântului Hristofor


Predică a Mitropolitului Augustin de Florina la
pomenirea Sfântului Hristofor
- 9 mai -

SFÂNTUL HRISTOFOR

        În fiecare zi Biserica noastră sărbătoreşte sfinţi, cuvioşi şi mucenici. Astăzi este sărbătorit Sfântul Mucenic Hristofor. Dar cine a fost Sfântul Hristofor?



† Episcopul Augustin
(Omilie a Mitropolitului de Florina, părintele Augustin Kandiotis în Sfânta Biserică a Sfântului Pantelimon de Florina, 9-5-1970)


luni, 10 mai 2010

Patriarhul Ilie al Georgiei: Ortodoxia va salva Georgia!


Patriarhul Ilie al Georgiei:
 Ortodoxia va salva Georgia!


”Ortodoxia va salva Georgia!”, a accentuat ieri din Catedrala Sfintei Treimi Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Georgiene.
Patriarhul Georgiei, Ilie al II-lea, a adăugat printre altele: ”Principala valoare a neamului nostru este Ortodoxia, care după cum am menţionat, va salva Georgia”. De asemenea, Patriarhul Georgiei a vorbit şi despre recenta vizita a Sa în Cehia, accentuând semnificativ: ”M-am îngrozit de lipsa de credinţă a cehilor. Ar fi putut să fie credincioşi, chiar dacă regimul comunist a distrus credinţa acolo”.
În sfârşit, Patriarhul Ilie, vorbind despre Georgia, a accentuat: ”Ca şi Dumnezeu, şi patria-mamă este una singură. Fie ca Dumnezeu să binecuvânteze ţara mea şi pe oamenii mei, care au fost, sunt şi vor fi ortodocşi.”

duminică, 9 mai 2010

ARHIM. IOIL KONSTANTAROS: Lectura apostolică din Duminica Orbului


ARHIM. IOIL KONSTANTAROS:
Lectura apostolică din Duminica Orbului

(Faptele Apostolilor 16: 16-34)

          Cât de diferită ar fi fost într-adevăr viaţa creştinilor, dacă aceştia ar fi luat exemplu din viaţa binecuvântată a Sfinţilor Apostoli? O mulţime de cazuri întâmpinate am fi putut să le înfruntăm în cel mai bun mod, exact aşa cum au făcut şi propovăduitorii lumii din lectura apostolică, pe care o vom asculta duminică în sfintele noastre biserici. Şi această pericopă este atât de mişcătoare, pentru că ne prezintă clar viclenia diavolului, înfruntarea corectă a curselor lui, dar şi răbdarea, pe care s-ar cuveni s-o avem când pătimim pentru dragostea şi slava lui Hristos.
          Fireşte, este nevoie să ne aplecăm mai întâi asupra întregului text sfânt şi apoi să ne oprim asupra unui punct foarte important.
          La ghicitoare - această făptură sărmană pe care a posedat-o vrăjmaşul neamului omenesc, diavolul. Şi ca şi cum nu i-ar fi ajuns aceasta, avea asupra ei şi tirania stăpânilor ei. Aceşti oameni ticăloşi profitau de starea groaznică a demonizării ei, ca să se îmbogăţească şi să adune pentru ei!
          Să nu vi se pară ciudat următorul cuvânt: umilinţele şi chinurile pe care le-a suportat de la stăpânii ei, poate că erau mai mari decât cele pe care i le pricinuia urâtorul de oameni. 
          Şi cum să nu fie aşa, iubiţii mei? Când vedem cutremurătorul fapt, adică „duhul pitonicesc” fugind imediat la porunca Apostolului Pavel, dar observăm că, dimpotrivă, stăpânii ei persistă în ispita câştigului, iar filipenii îi calomniază şi-i izgonesc pe re-născătorii lumii. Cu adevărat, atunci când luăm aminte la lucrul acesta, ajungem inevitabil la concluzia că ispita – demon a banului este mai puternică decât legiuni întregi de demoni… „Profitabilul Hermes” este întotdeauna gata să-i înarmeze pe adoratorii lui cu cele mai puternice arme – a urii şi a calomniei – doar să nu piardă „libaţiile şi jertfele”, pe care victimele lui neghioabe i le oferă.
          Să nu creadă cineva că aşa era atunci sau că aşa se întâmplă întotdeauna. Aşa se întâmpla odată, dar, din nefericire, astăzi mai ales se întâmplă din ce în ce mai mult. E suficient ca omul să fie realist  şi să vadă realitatea în dimensiunea ei corectă.
          Vânarea banului distruge nu doar persoane şi familii, ci şi societăţi şi popoare întregi. Iar situaţia de astăzi din Grecia şi, în general, din Europa (ca să ne limităm doar la „continentul civilizat”) ce altceva demonstrează, iubiţii mei, dacă nu faptul că gloata altor demoni, care provin din bezna şi „diferitele loje” ale iadului, se coalizează în a oferi libaţiuni oribilului mamona, fiind indiferentă cu totul la demnitatea persoanei umane.
          Desigur, Marele Apostol al neamurilor a certat duhul de temut şi fata a fost eliberată de sub stăpânirea diavolului. Problema noastră astăzi este să avem dispoziţia de a ne împotrivi tuturor acestor înşelăciuni, care ticăloşesc şi sărăcesc nu numai „copilele” moderne, ci şi, în general, tineretul nostru. Într-adevăr, dispunem de această putere şi de această viaţă sufletească sau am căzut în ispita şi mai mare a struţo-cămilei, crezând că atunci când nu privim în ochi problema, atunci încetează să mai existe?
Dacă nu întreaga societate, pentru că asta este exclus, cel puţin noi, credincioşii creştini, să dojenim „duhul pitonicesc” social care întristează, umileşte şi ticăloşeşte pe cei mici şi pe cei mari sau oare blestematul compromis, cu tot ce implică el, ne-a făcut să „cazăm împreună"  "avântul apostolic” şi „paralizia social-religioasă”?!
          Lucrurile arată mai degrabă că duhul aşa-zisului sincretism religios, în toate manifestările lui, tinde să dezamorseze curajul ecleziastic şi că modul new-age-istic de viaţă pe care îl trăim, a supus numaidecât structurile sociale interne şi, din păcate,  şi persoane în adâncul pitonicesc…
          Desigur, singurul lucru care nu poate să câştige teren este deznădăjduirea sau decepţia. Niciodată partizanii „calului alb” din Apocalipsă nu vor permite ca „visul” să se strivească sub greutatea pesimismului.
          Fraţii mei! Nu doar că nu vor domina până la sfârşit „stăpânii tinerei”, ci autenticii continuatori ai Didahiei Apostolice, „primită de la strămoşi”; ca în toate timpurile, aşa şi acum vor certa „duhul răului”, şi în acelaşi timp vor primi bucuria şi binecuvântarea în închisori, rugându-se şi lăudându-L pe Dumnezeu…
          Dea Izbăvitorul şi Domnul nostru Iisus Hristos să ne dovedim incompatibili cu duhul lumii şi, mai ales, cu groaznica ispită a banului, pentru că, printre altele, şi juridic şi din fire  este imposibil să domine pentru totdeauna îngerul cel căzut. Amin.

(trad. M.L, sursa: autorul via mail)
         

sâmbătă, 8 mai 2010

Atanasie Jevtici se îmbrăţişează cu un „episcop” catolic care recunoaşte independenţa Kosovo


Atanasie Jevtici se îmbrăţişează cu un „episcop” catolic
care recunoaşte independenţa Kosovo

Foto 1:

          Locţiitorul Episcopiei de Raşka şi Prizren, episcopul Atanasie Jevtici,   de Paşti 2010, s-a dus la Prizren pentru a săvârşi Vecernia Iubirii (A-doua-Înviere). Acolo s-a întâlnit cu episcopul romano-catolic de Kosovo Dode Gjergji, de naţionalitate albaneză. În fotografie vedem cu câtă bucurie îl îmbrăţişează pe Dode Locţiitorul, îmbrăcat cu omoforul şi purtând mitra arhierească (este mitra pe care o poartă permanent). În fotografie apare şi episcopul-vicar Teodosie Sibalici, care nu-şi ascunde entuziasmul pentru cordiala îmbrăţişare a celor doi „episcopi”. Dode Gjergji însă, recunoaşte Kosovo drept un stat independent de la proclamarea din februarie 2008 până astăzi.

Foto 2:

          În fotografia de mai sus este văzut cu Peiter Feith, şeful ICO, biroul Uniunii Europene la Pristina, care are misiunea de a ajuta guvernul kosovar să consolideze nou înfiinţatul stat. Întâlnirea lui Dode Gjergji cu Peiter Feith a avut loc pe 23-2-2008, doar la câteva zile de la proclamarea Kosovo ca stat independent, la Palatul Episcopal al lui Dode în Prizren. Peiter Feith a ajuns în Kosovo imediat ce s-a proclamat independenţa.

Foto 3:

          În fotografia de mai sus se vede Peiter Feith cu Hasim Taci “prim-ministrul” guvernului kosovar după proclamarea independenţei Kosovo la Pristina.
          ÎPS Artemie nu a avut întâlniri oficiale, nici neoficiale cu episcopul romano-catolic la Prizren şi, desigur, nici nicăieri în altă parte cu romano-catolici.
          Însă vedem iubirea ce o arată Locţiitorul faţă de episcopul romano-catolic, albanez, susţinător al independenţei statului Kosovo şi al UCK, şi al tuturor crimelor împotriva sârbilor şi a moştenirii sârbeşti din Kosovo şi Metohia. Şi, pe de altă parte, ura, invidia, duşmănia, minciunile şi clevetirile, pe care le dezlănţuie Locţiitorul împotriva Episcopului ortodox Artemie şi, în plus, împotriva fratelui său de la acelaşi stareţ – Iustin Popovici. Cum se explică acest lucru?


vineri, 7 mai 2010

HOTĂRÂREA IERARHIEI DIN SERBIA ESTE ANTICANONICĂ ŞI NEMAIÎNTÂLNITĂ DE-A LUNGUL VREMURILOR ÎN BISERICA ORTODOXĂ


HOTĂRÂREA IERARHIEI DIN SERBIA
 ESTE ANTICANONICĂ
ŞI NEMAIÎNTÂLNITĂ DE-A LUNGUL VREMURILOR
ÎN BISERICA ORTODOXĂ

          Toate s-au pus în scenă pentru a-l arunca din corpul Ierarhiei pe Mitropolitul Artemie!!! Aşa ceva nu s-a mai auzit!
          Nu vor să aibă niciun obstacol în faţa venirii papei şi faţă de independenţa Kosovo!!! De astfel de conducători religioşi şi de astfel de patrioţi să se bucure ateii!!!
          Vai de episcopii laşi ai Serbiei, care nu au apărat adevărul. Sângele fratelui lor va striga. În istoria Bizanţului se aminteşte de un împărat, care şi-a omorât fratele, pentru că se temea ca nu cumva să-şi piardă tronul.
          Asta au făcut-o şi laşii episcopi sârbi! Şi-au închis gura, ca să nu cadă în dizgraţia ierarhilor filocatolici şi filo-NATO şi nu l-au apărat pe fratele lor când îl linşau!!!
          Pedeapsa lor va fi ca a acelui împărat. După crima sa, în fiecare seară îl vedea pe fratele său. În clipa în care îşi închidea genele pentru a dormi, îl vedea în faţă pe fratele său ucis pe nedrept. Ţinea un pahar plin de sânge şi îi spunea: „Frate, bea sângele fratelui tău”. Împăratul tresărea de frică. Şi-a schimbat camerele, şi-a schimbat locuinţele, făcea călătorii, pleca departe de palatul său, dar pretutindeni îl urma fratele său care îi spunea: „Frate, bea sângele fratelui tău”.
          Asta vor păţi şi ierarhi sârbi care nu l-au apărat pe Artemie cel linşat pe nedrept şi i-au aruncat în închisoare pe fiii lui duhovniceşti.


IERARHI LAŞI AI SERBIEI,
BEŢI SÂNGELE FRATELUI VOSTRU!

          Niciodată în istoria Bisericii Ortodoxe nu s-a întâmplat ceea ce a făcut Ierarhia sârbă. În niciun Sfânt Canon şi în nicio Evanghelie nu există astfel de legi. Au pensionat un episcop prin vot, ca să îl scoată din corpul Ierarhiei sârbe!!! Dacă Episcopul Artemie era vinovat de ceva, s-ar fi cuvenit să fie judecat. Fără martori, fără apologie, fără elemente doveditoare, doar ţările din lumea a treia acţionează şi nu Serbia civilizată.
          Biserica nu este un partid politic, ca să hotărască majoritatea Ierarhiei, dacă va fi izgonit un episcop din corpul Ierarhiei sau nu!!! Unde au găsit această lege? Nu este Biserica Ortodoxă proprietatea nimănui. Capul ei este Hristos şi nimeni altul. Pe El se cuvine a-L asculta. Sfânta Lui Evanghelie se cuvine a fi împlinită şi Sfintele Canoane.
          În ce Evanghelie au citit lucrurile astea ierarhii sârbi şi noul lor patriarh filocatolic şi globalist? În ce Sfânt Canon al Bisericii scrie să fie izgonit un episcop fără a se putea apăra?
          În Evanghelia după papa?
          Cu siguranţă. În Evanghelia după papa în care toate sunt permise. Şi apărarea pederaştilor şi pentru el moartea pe rug şi focul curăţitor, de ce nu şi drogurile şi traficul de arme!!!
          Ierarhi ai Serbiei, dacă vă place de papa şi de cultura lui, e vremea potrivită pentru binele vostru. Faceţi-vă cardinali ai papei şi aplicaţi metodele lui; dacă însă vreţi să rămâneţi în Ortodoxie, să fiţi credincioşi şi să nu exploataţi poporul credincios, care n-a reuşit să iasă din regimul comunist şi a căzut într-un regim mai rău de dictatură!!!
          Sângele fratelui vostru Artemie vă va însoţi până la moarte.

(traducere: I.F., http://www.augoustinos-kantiotis.gr/?p=12013)